Friday, April 6, 2007

Kursus Usahawantani Agro

Satu Kursus Aplikasi EM (Effective Microorganism) untuk Ushawan Tani

Tarikh: 15 April 2007 hingga 18 April 2007
Hari: Ahad hingga Rabu
Lokasi: Institut Teknologi EM
Lembah Bio-Tek Peladang Johor
Sg Lebak Kota Tinggi Johor
Jangkamasa Kursus: 4hari 3 malam
Yuran: RM 295.00

Utk pertanyaan lanjut hubungi saudara Akmal 012-22-11-320 / akmalkharis@ yahoo.com

Makan dan minuman disediakan (5 kali sehari)
Tempat tinggal berhawa dingin disediakan
Untuk maklumat lanjut taip "effective microorganism" dalam google

Jenis Latihan
Aplikasi penyediaan EM
Aplikasi EM dalam pembuatan Bokhasi
Aplikasi EM dalam Tanaman
Aplikasi EM dalam Industri cendawan
Aplikasi EM dalam Ternakan Ayam
Aplikasi EM dalam Ternakan Lembu
Aplikasi EM dalam Industri Akuakultur

Satu teknologi yang akan mengurangkan kos anda tetapi menigkatkan qualiti produk. Jimat duit hasil lebih.


Testimoni

Jagung.
Anugerah petani berjaya peringkat kebangsaan selama 2 tahun
Hasil jagung panjang 14 inci.
93% Gred A.
Kurangkan kos sebanyak RM 600 lebih seekar.
Organik.
Matang dalam 60 hari berbanding tanpa EM 65 hari
Tiada Serangan penyakit
Bentong Pahang

Terung dan kacang panjang-
Menjadi lebih manis bila dimasak

Roselle-
Hasil bertambah 2 kali ganda dan buah lebih besar

Lembu-
Kulit lebih cantik,
Daging lebih baik,
Tiada Kutu Babi,
Bau busuk kurang
lalt kurang
Kesihatan bertambah baik
Kurang Stress
Tingkatkan imune sistem
Tingkaykan kualiti najis lembu
Nyah kuman

Ayam
Tidak perlu guna antibiotik
Lalat kurang 50%
Daging lebih sedap
Kurang lemak
Kuang bau busuk

Cendawan
Hasil pengeluaran meningkat 15%
Kurang jangkitan kulat
Lebih tuaian sehingga 7 kali
Rasa lebih kenyal
Tahan lama selepas tuai

Ikan dalam kolam
Hasil lebih Banyak
Tiada bau lumpur
Harga setanding ikan dalam sangkar
Rasa lebih sedap
Ikan lebih sihat


Kambing
Kurang bau busuk
Boleh bela dikawasan rumah
kulit lebih cantik
Kurang sakit

Dan banyak lagi
Malumat ini dari kaprima@yahoogroups.com

Wednesday, April 4, 2007

LaWaTan KeKandang TeRnakaN KaMbinG-BanGi


Hari ini kami akan memaparkan Lawatan KeKandang Datuk Dr.Hj.Alang Perang Zainudin yang berada di Bangi.Saksikanlah paparan gambar Kandang bawah tanah.
Setahu aku nilah orang yang kedua membuat cara Kandang tanah dimalaysia.Orang yang pertama membuat cara ini adalah kawan Datuk Dr.Hj Alang Perang juga di kawasan Negeri Sembilan di Inas. Kami pernah kesana tiga tempat kandang kambing antaranya Inas yang pertama tu ko org boleh tegok gambor yang aku sedang memotong rumput tu umah kawan aku.situlah tempatnyer tapi masalah lah sampai kekandang yang kedua dan ketiga kamera aku habis bateri….rugi tak dapat ambik gambor.Bukan setakat itu jer aku juga tidak melepaskan peluang melawat keternakan ikan keli,talapia,dan banyaklah jenis ikan dia ternak.Ternakan ni kawan aku punya kawan yang ternak dekat dengan air terjun tu…. Bestnyer…tp tulah kalo ade gambor aku attach sekali tuk korang tegok rugiiii ler ……..tak der rezekilah tu…Lawatan kami ke kandang kambing di bangi yang mengunakan kaedah kandang bawah tanah.
Bila aku melawat aku seronok melihat kambing boer ni semua nyer gemuk-gemuk.aku rasa nak beli satu tapi masalahnyer takder yang nak dijual kerana semua dalam process nak hasilkan baka.Dalam masa aku tegah tegok-tegok kambing aku berpeluang melihat kambing tengah mengawan…..heeeeeeee….eeeee siap ambik video lagiiii…..aku tegezuttttt jugak tegok kambing boer ni…….dia keluarkan anu dia panjangnyer pelik aku tegokkk…maklumlah sebelum ni tak pernah tegokkkk…..mula-mula boer jantan akan mengesel badan boer betina sampai bila pun aku tak tahu lama jugak aku tegoknyer….pastu boer jantan akan mencium bontot boer betina pastu naikkk…..atas kambing jantan……fffffffuhhhhhhh dasyat aku tegokkk….hebat betul ciptaan allah…..subhanaalllah
Dalam masa yang sama ade pulak boer jantan kandang sebelah mengamukkkk….yang boer jantan ni tegah megawan ni pun marahlah……sampai gaduh-2 kambing ni…..boer ni sondol,menanduk dinding papan nak menunjukan boikottt…..pada hal boer ni nak jugak mengawan……rupa-rupanya Datuk Dr.Hj.Alang Perang Zainudin bagi tahu aku kambing boer bila nak mengawan ialah ketika boer betina bagi isyarat yaini dengan mengeluarkan lendir di kemaluan nyer dan boer jantan akan menghidu bau lender kemudian boer akan mencari dan terus mengawan……patutlah boer jantan sebelah kambing nak gak sebab dia pun bau….. hebat betul............

Nilah kawasan persekitaran kambing boer tulen F1 dari Australia. Kambing boer tgh makan rumput&bayam gergasi(bayam hutan).Berselera aku tegok kambing ni makan…..sedap pulak maklumlah aku suka makan sayur bayam…heeeeeeeee....Bila dah kenyak makan mulalah mencari port nak lending baring-baring camtulah tabiat kambing.Tu dia tegah lending baik punya lepas dah makan.best ko kan Boer.


Nilah kawasan tempat penanaman rumput.Tengok tu perkerja sedang mengemburkan tanah sebelum ditanam batang atau benih rumput.Tak silap aku dia guna benih rumput dari Australia yang dapat secara percuma daripada pembelian Kambing boer.Nasihat aku kepada ko orang sebelum nak bela kambing pertama sekali ko orang kena tanam rumput napier dulu lebih kurang 2 ekar ke oklah cukup tuk 50ekor mungkin lebih kotttt.....

TERNAKAN SECARA KORMESIAL

Projek penternakan kambing di Kajang.
Insyallah projek kambing di kawasan kajang akan dibangunkan tidak lama lagi. Banyak cabaran dan halangan dalam membangunkan projek aku ini. Insyallah aku akan selitkan perkembangan projek penternakan kambing aku ni di kajang.

Kata-kat Perangsang Minda

"Jangan ingat semasa sedang banyak wang, selama-lamanya kita ada banyak wang. Kalau hendak berniaga, kita hendaklah berjimat cermat dan tidak boros membelanjakan wang syarikat untuk bermewah-mewah"

"Di samping kesediaan berkorban dalam mengejar kejayaan, Bumiputera harus memupuk sifat kesabaran yang tinggi. Kejayaan jarang datang dalam sekelip mata. Ramai yang gagal beberapa kali sebelum menikmati kejayaan. Perjuangan besar selalunya perlukan pengorbanan besar yang diiringi kesabaran"

"Untuk terus membangun sebagai satu ekonomi yang kukuh dan berkembang, negara perlukan usahawan dan ahli perniagaan yang kreatif, berdaya maju dan berdaya tahan"


Kebijaksanaan menangani sesuatu krisis adalah juga sebahagian daripada amalan budi bahasa yang harus difahami oleh ahli perniagaan. Sebaik mana perancangan kita, ada masanya sesuatu yang tidak dirancang akan berlaku. Apabila berlaku sesuatu yang buruk, kita mesti tahu bagaimana mengurangkan kesan negatif yang timbul"